Religia În egiptul antic
Vechii egipteni venerau efectiv sute de zeităţi, fiecare guvernând diverse aspecte ale vieţii spirituale sau a celei de zi cu zi. Nu există nici un zeu suprem definit în mod clar, ci doar diverse culturi care au dominat în diverse perioade, deşi cel mai aproape de statutul de zeitate supremă erau zeii Amun şi Ra.
![]() Thot , scris și Thoth, zeul egip-tean al lunii, al aritmeticii, al vorbirii și inven-tatorul scrisului, este reprezentat ca un bărbat cu cap de ibis sau de babuin.
În mitologia heliopolitană este considerat ș "ini-ma lui Ra", personificând deci cunoașterea divină și esența gandirii creatoa-re, care transmite cuvântului forța adevărului, pute-rea de a crea realitatea. Este gardianul mortilor și in-termediarul lor în fața zeilor. A fost asociat de greci zeului Hermes . Thot mai era cunoscut și ca zeu al științei, al înțelepciunii. |
![]() Anubis este denumirea în greaca clasică a zeului egiptean cu cap de șacal (sau câine) aso-ciat mumificării și vieții de apoi, în limba egipteană veche Anubis era cunoscut ca lnpu.
Anubis este nu-mele zeului ce ghida spiritele morților în lumea de dincolo. Aces-ta este supra-numit "Zeul Ținu-tului Sfant" și al lui Khentamentiu (un zeu prece-dent lui Anubis). Deoarece egip-tenii credeau că Valea morțiilor se află spre vest, aceștia îl denu-mesc de altfel și Regele Vestului. Venerarea lui Anubis pare a exista din cele mai vechi timpuri ale Egiptului Antic, posibil chiar mai vechie decat cea a lui Osiris . În textele mormantului lui Unas se precizeată următoarele "Unas alăturandu-se spiritelor, acestea trei fiind, Anubis, apoi Amenti și apoi Osiris." |